Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Good Brand Good market: การประชุม TCL Global Partner Conference - Tuesday, 13 October 2015 14:39
Blue Grey Red

Hot News

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

download


เตรียมพบกับงานแสดงเครื่องจักรอุตสาหกรรมและงานขนส่งลำเลียงเพื่อการจัดเก็บครั้งที่3

ได้ในปี2018 ที่อิมแพคเมืองทองธานี ภายในงานนี้ท่านจะได้พบกับสินค้าอุตสาหกรรม พร้อมใจกันลดราคา 30%-70%

เครื่องจักรประเภทต่างๆ อุปกรณ์ในการการขนย้ายถ่ายโอนทุกชนิด งานบรรจุภัณฑ์และงานจัดเก็บ รวมไปจนถึงเครื่องมืออุปกรณ์ที่ใช้ในโรงงานอุตสาหกรรม

รายละเอียดเพิ่มเติมที่ Click

CONCRETE ASIA 2017 international exhibition and conference for the concrete and building construction industry. Click

Monitoring the minimum wage of Thailand in ASEAN


ค่าจ้าง ถือเป็นตัวแปรต้นๆ ที่นำมาประกอบการตัดสินใจของลูกจ้าง โดยเฉพาะในประเทศที่มีค่าจ้างถูก ประชากรแรงงานก็มักจะโยกย้ายมายังประเทศที่มี่รายได้หรือค่าจ้างต่อวันมากกว่า เห็นได้ง่ายสุดในภาคอุตสาหกรรมไทยในขณะนี้ที่จำนวนของแรงงาน ที่มาจากประเทศเพื่อนบ้านสูงขึ้นทุกปี หรือบางโรงงานเกือบ 80-90% ไม่ใช่คนไทย


ในทางกลับกันในแง่ของนักลงทุนค่าจ้างขั้นต่ำก็ถูกหยิบยกมาใช้ประกอบในการที่จะตัดสินใจลงทุนในประเทศนั้นๆ เพราะค่าจ้างถือว่าเป็นหนึ่งในต้นทุนของการผลิต


Asean Industrial Magazine เล่มนี้จะเสนอค่าจ้างขั้นต่ำต่อวันของประเทศสมาชิกอาเซียนว่าแต่ละประเทศมีรายได้ต่อวันอยู่ที่เท่าไหร่ โดยบางประเทศก็มีนโยบายปรับขึ้นอัตราค่าแรงขั้นต่ำไปแล้ว แต่บางประเทศก็ยังไม่มีข้อสรุปที่ชัดเจน เรามาดูกันว่าค่าจ้างขั้นต่ำต่อวันของแต่ละประเทศอยู่ที่เท่าไหร่


โดยสิงคโปร์ครองตำแหน่งประเทศที่มีอัตราค่าแรงขั้นต่ำสูงที่สุดในกลุ่มประเทศอาเซียน ทำให้แรงงานหลายอาชีพจากหลายประเทศ ต่างมุ่งหมายที่จะเข้าไปหางานในประเทศแห่งนี้ โดยสายงานอาชีพที่แรงงานต่างชาติไปทำ คือ ภาคส่วนการก่อสร้าง แม่บ้าน หรืองานที่ใช้แรงงานหนัก


ขณะที่ ลาว กัมพูชา เวียดนาม พม่า มีอัตราค่าแรงขั้นต่ำในระดับที่ต่ำมากจึงทำให้แรงงานในประเทศเหล่านั้น โยกย้ายไปยังประเทศที่มีค่าจ้างสูงกว่าอย่างเช่น ไทย โดยเฉพาะในอุตสาหกรรมประมง งานที่ใช้แรงงานหนัก

ภาพจาก http://flash-mini.com/asian/salary 99.html


Wage is a primary variable factor for customers in making decision especially in the low-wage country. The population of migrant workers often move to the rich country or the high-wage country. Therefore, it is very easy to see in Thai industrial sector. Recently, the migrant workers from neighbour countries are higher increased in every year. Almost 90% of some factory is migrant workers.


In term of investment, on the other hand, the minimum wage is brought up to perform in making decision for investment because it is counted to be a factor for production cost.


Asean Industrial Magazine, for this issue, the minimum wage per day of each member country in ASEAN will be presented how much the income per day for each country.


Singapore is a top ranking country for the highest rate of minimum wages in ASEAN. Consequently, labour from many occupations expect to find good jobs in Singapore, meanwhile the main careers for migrant workers will be construction workers, housekeepers, and blue-collar workers.


By the time, Laos, Cambodia, Vietnam, and Myanmar have minimum wages in the lowest level, so that the migrant workers from those countries always move to Thailand for their higher wages especially in fishery industry and blue-collar work.